De atlasfunctie, hoe werkt het precies?

Voor je aan Atlascorrectie denkt, is het goed allereerst iets over de atlasfunctie te weten. De schedel weegt circa 4,5-7 kg bij een volwassen persoon en maakt verbinding met de wervelkolom via het atlasgewricht. De schedel heeft 2 knobbelvormige uitsteeksels aan de onderkant van de schedel. Deze uitsteeksels moeten in de komvormige vlakjes van de atlas vallen, dan is er balans. Stelt u zich een ketting voor die mooi recht naar beneden hangt en alle schakels hangen onder elkaar.

Bewegingsbeperking door scheefstand

Als een kleine afwijking ontstaat in deze verbinding, kan het hoofd niet meer zo ontspannen bewegen of roteren op de ruggewervel. Een afwijking naar voren of opzij van het atlasgewricht geeft in o.a. de spierstructuren in de nek een continue extra spierspanning om het hoofd rechtop te houden. De opening tussen schedel en ruggenmergkanaal wordt hierdoor kleiner en dit geeft weer extra druk op de hersenvliezen en de wervelslagaderen en een verstoord ritme van het ruggemergvocht.

Alle schakels op hun plaats

Door de atlas te corrigeren krijgt dit spierweefsel de kans te herstellen en kan het lichaam weer beter ontspannen. Om het verhaal van de ketting te vervolgen; als je de bovenste schakel draait, gaan alle overige schakels ook meedraaien. Om dit te voorkomen moeten de andere schakels met kracht worden tegenhouden. Dit is ook wat het lichaam probeert te doen op het moment dat de atlas scheef staat, met allerlei klachten tot gevolg.

Bekijk ook de video over de atlasfunctie, Atlascorrectie en de effecten hiervan.

atlasfunctie