Grondlegger van de Alexander Techniek

F.M. Alexander (1869-1955) groeide op in Tasmanië en verhuisde naar Australië om zijn carrière meer mogelijkheden te geven. F.M. Alexander declameerde toneelstukken van Shakespeare, tot hij merkte dat zijn stem steeds slechter werd. Hij dacht dat hij zijn stem moest verheffen om alle bezoekers te bereiken.

Na alle doktoren te hebben bezocht kreeg hij telkens de diagnose ’er is niets aan de hand’. Maar elke keer als Alexander weer begon te werken, had hij weer een schorre stem. Door zijn opvoeding in het ruige Tasmanië was hij gewend om problemen zelf aan te pakken. Hij ging aan de slag en kocht spiegels en ging zichzelf observeren. Zo kwam hij erachter dat zijn gedrag geconditioneerd was.

Op elk moment dat hij iets wilde voordragen trok hij zijn nek naar achteren tussen de schouders, waardoor er teveel kracht op zijn stembanden ontstond. Hij kon er niets aan doen, totdat hij bemerkte dat aanzetten in een andere richting wel het gewenste effect had. Hij ‘dacht’ zijn hoofd als het ware naar voren en omhoog en dat was de oplossing.

Hij heeft er ongeveer 30 jaar over gedaan om alle denkrichtingen in het lichaam op te sporen en uit te werken. Zo is uiteindelijk de Alexander Techniek ontstaan. In 1904 verhuisde hij naar Engeland en sinds 1932 wordt de Alexander Techniek algemeen gedoceerd. De methode bestaat dus al meer dan 100 jaar!

F.M. Alexander