Cranio Sacraal Therapie

Heeft u moeite om weer ‘de oude’ te worden of u goed te voelen na uw ziekte of een ongeluk? Het lichaam heeft na een ongeluk, ziekte of een operatie, stress, trauma of verkeerde voeding, moeite om zelf te herstellen. Het zelfgenezend vermogen is dan verzwakt. Cranio Sacraal Therapie helpt uw lichaam weer in balans te komen bij deze klachten. De therapie behandelt de oorzaak van een klacht en werkt curatief maar kan ook preventief ingezet worden.

Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio Sacraal Therapie richt zich op het in evenwicht brengen van de doorstroming van het hersenvocht. Er ontstaan drukverschillen in het hoofd doordat hersen- en ruggenmergvloeistof afwisselend toe- en afnemen. Door dit ritme te optimaliseren, brengt de therapie ontspanning in het craniosacraal systeem. Veel klachten kunnen hierdoor worden opgelost.

Voor wie is Cranio Sacraal Therapie geschikt?

De Cranio Sacraal Therapie is voor iedereen geschikt en aan te bevelen. De behandeling kan lichamelijke klachten verhelpen of verbeteren. Het is ook bedoeld om klachten te voorkomen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een operatie of als extra ontspanning.

Blokkades, die in het lichaam zijn ontstaan door fysieke en/of emotionele gebeurtenissen, noemt men ook wel ‘energiecystes’. Deze blokkades hef je op door Cranio Sacraal Therapie. Eventuele traumatische gebeurtenissen kunt u zo tevens verwerken.

Werkwijze behandeling

U gaat op een behandelbank liggen, waarbij u uw kleding aan kunt houden. In de behandeling raakt de Cranio Sacraal therapeut u aan met zeer lichte druk van de handen. De blokkades en beperkingen binnen het craniosacraal systeem komen hierdoor weer in balans. De klachten kunnen zo worden opgelost.

Wat is het Cranio Sacrale systeem?

Het craniosacrale systeem bestaat uit de schedelbeenderen, het gezicht en de mond die samen het cranium vormen. Dit systeem loopt via de wervelkolom naar het heiligbeen, onderaan de rug. Binnen dit systeem stroomt het hersenvocht. De wervelkolom wordt beschermd door een vliezensysteem met daar omheen de Dura Mater.

Somato Emotional Release

Tijdens een Cranio Sacraal Therapie behandeling kan spanning loskomen uit organen, gewrichten of het bindweefsel. Achter een fysieke klacht kan echter ook een emotionele oorzaak liggen.

Na een ongeluk, sterfgeval, scheiding of een andere traumatische ervaring blijft deze gebeurtenis vaak jarenlang in het onderbewustzijn of het lichaam sluimeren. Er ontstaat dan een ‘energiecyste’ (blokkade).

Hoe werkt het?

Bij Somato Emotional Release begeleid ik u bij het herkennen en het opnieuw beleven en verwerken van onplezierige emoties. Als het trauma opnieuw is beleefd en de energiecyste is verdwenen, zullen ook de bijbehorende lichamelijke klachten verdwijnen. Bij deze behandeling is gemakkelijk zittende kleding aan te bevelen.

Somato Emotional Release kan uw leven enorm veranderen. Het geeft de mogelijkheid om objectief te kijken naar wat u met uw leven doen en hoe u zichzelf kunnen verbeteren. Het stelt u in staat contact te maken met uw innerlijk en ondersteunt of herstelt het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

cranio sacraal therapie

Grondlegger Cranio Sacraal Therapie

John E. Upledger is een Amerikaanse osteopatisch arts en chirurg en de grondlegger van de Cranio Sacraal Therapie. Tijdens een operatie begin jaren ’70 ontdekte hij bij toeval dat de hersenvliezen ritmisch bewegen binnen hun benige omgeving. Hij merkte op dat de hoeveelheid regelmatig toe en af neemt. Hierdoor ontstaan drukverschillen binnen het Cranio Sacraal systeem met een frequentie van zo’n 6-10 pulsen per minuut. Deze drukverschillen veroorzaken, de ritmische beweging van het ruggenmergvlies.

Het was voor hem een raadsel hoe deze drukverschillen opgevangen worden binnen de benige structuren van de schedel en de wervelkolom. Sinds mensenheugenis wordt aangenomen dat de schedel een hard bot is waarin (bij een volwassen mens)  geen beweging mogelijk is

In zijn speurtocht naar aanknopingspunten voor dit raadsel, stuitte Upledger op onderzoeksgegevens van de Amerikaan William G. Sutherland, die rond 1900 veel klinisch onderzoek heeft gedaan naar de bewegingen van de schedelbeenderen. Sutherland ontdekte dat blokkeringen van bepaalde bewegingen in de schedelbeenderen – naast hoofdpijn en gedragsveranderingen – ook coördinatiemoeilijkheden en/of orgaanstoornissen tot gevolg kunnen hebben.

In 1975 vond Upledger, samen met een team wetenschappers, aan de Amerikaanse Michigan State University het bewijs. De hersen- en ruggemergvliezen, en daardoor ook de schedelbeenderen, bewegen ten opzichte van elkaar door de ritmische productie van hersenvocht. Hij ontdekte daarmee het craniosacrale ritme.