De atlasfunctie, hoe werkt het precies?
Voor je aan Atlascorrectie denkt, is het goed allereerst iets over de atlasfunctie te weten. De schedel weegt circa 4,5-7 kg bij een volwassen persoon en maakt verbinding met de wervelkolom via het atlasgewricht. De schedel heeft 2 knobbelvormige uitsteeksels aan de onderkant van de schedel. Deze uitsteeksels moeten in de komvormige vlakjes van de atlas vallen, dan is er balans. Het hersenvlies met craniale vocht hecht aan de atlas, de eerste nekwervel en aan het sacrum De craniale vloeistof moet binnen dit systeem goed kunnen bewegen om zo bewegingsbeperkingen te voorkomen.
Bewegingsbeperking door scheefstand
Als een kleine afwijking ontstaat in deze verbinding, kan het hoofd niet meer zo ontspannen bewegen of roteren op de ruggewervel. Een afwijking naar voren of opzij van het atlasgewricht geeft in o.a. de spierstructuren in de nek een continue extra spierspanning om het hoofd rechtop te houden. De opening tussen schedel en ruggenmergkanaal wordt hierdoor kleiner en dit geeft weer extra druk op de hersenvliezen en de wervelslagaderen en een verstoord ritme van het ruggemergvocht.
Weer in balans
Door de atlas te corrigeren krijgt dit spierweefsel de kans te herstellen en kan het lichaam weer beter ontspannen. Tegengestelde krachten worden weer in lijn gebracht, waardoor het hersenvocht zijn taken weer kan uitvoeren.
Bekijk ook de video over de atlasfunctie, Atlascorrectie en de effecten hiervan.