Hoe voorkom je een tekenbeet?
Hoe voorkom je een tekenbeet? Dat is een belangrijke vraag nu het tekenseizoen in aantocht is. En wat doe je als je toch een tekenbeet hebt opgelopen.
Eerst een paar weetjes. Een derde van alle tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin en teken vallen niet uit de boom. Ze komen in het hele land voor: bossen, duinen, heidegebieden, maar ook stadse parken. De meeste tekenbeten worden gemeld in juni en juli, gemiddeld zo’n half miljoen. Het is dus verstandig om de komende tijd regelmatig te checken op een tekenbeet na een dagje buitenlucht.
Het is belangrijk dat een teek direct wordt verwijderd om ziektes zoals Lyme te voorkomen. Het herkennen van de ziekte van Lyme kan soms jaren duren.
Vier stappenplan
1 Voorkomen
Vermijd (indien mogelijk) dichte begroeiing en struikgewas
Bedek je huid: draag dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen. Stop de broekspijpen in je sokken en je shirt in je broek.
Onbedekte huid insmeren met DEET (30 tot 50 procent).
Voor langere trips of vakanties: neem een tekenverwijderaar en EHBO-set mee.
2 Controle en herkenning
Teken kunnen overal gaan zitten en bijten, maar geven vaak de voorkeur aan plekjes bij de liezen, knieholtes, bilspleet, oksels, achter de oren, rond de haargrens en aan de randen van het ondergoed. Het herkennen van een teek is nog lang niet altijd even eenvoudig. De teek is erg klein en kan gemakkelijker over het hoofd worden gezien. Een teek die net heeft gebeten, ziet er uit als een klein zwart puntje. Een teek die zich aan het volzuigen is, kan groeien tot de grootte van een erwt. Als een teek op het lichaam is geconstateerd, ga je verder naar Stap 3.
3 Verwijderen
Snel verwijderen: dit verkleint de kans dat de teek bacteriën kunnen overdragen die een infectieziekte kunnen veroorzaken. Verwijder de teek het liefst met een speciale tekenverwijderaar, zoals een tekenlepel, tekenpen, tekenhaak of tekentang.
Noteer de tijd, plaats en datum van het opmerken van de tekenbeet. Ga na of de teek langer of korter dan 24 uur op de huid heeft gezeten.
4 Huisarts, markeren en nacontrole
Als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, is het volgens het RIVM raadzaam om te overleggen met de huisarts of behandeling wenselijk is. De huisarts kan bijvoorbeeld een antibioticakuur voorschrijven. Is de teek binnen 24 uur weggehaald? Hou dan de gebeten plek drie maanden lang in de gaten. Het ontstaan van een rode ring of andere (griepachtige) klachten zouden kunnen wijzen op besmetting. Wees alert hierop. De rode ring kan er op verschillende manieren uitzien.
Bij het ontstaan van een rode ring dient men zo snel mogelijk contact te zoeken met de huisarts.
Bij een tekenbeet kun je een melding maken via tekenradar.nl.