Cranio Sacraal Therapie
Cranio Sacraal Therapie is een therapie vorm die op verschillende manieren ingezet kan worden.
Het zorgt voor meer verbinding tussen hoofd en lichaam en dit kan van belang zijn bij vele aandoeningen en ziektes en klachten die blijven na Long Covid
Cranio Sacraal Therapie kan preventief als curatief ingezet worden.
Wat is cranio sacraal therapie?
Cranio Sacraal Therapie gebruikt het bindweefselsysteem (de fascia) om blokkades in het lichaam op te sporen en te behandelen. Bindweefsel speelt een belangrijke rol voor de gezondheid en het welbevinden. Het verbindt alle structuren in het lichaam met elkaar en vormt een uitgebreid netwerk. Dat strekt zich uit van de oppervlakte (huid) tot diep in het lichaam. Het bindweefsel heeft veel functies en kan de oorzaak zijn van de pijn en de klachten. Hierbij wordt de klacht door de Cranio Sacraal therapeut holistisch benaderd. Uitgangspunt hierbij is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. Door zachte manuele technieken optimaliseer je met de therapie de balans in het bindweefselsysteem en het zenuwstelsel. Het geeft een helende beweging in het lichaam en het helpt te ontspannen. Hierdoor wordt de oorzaak van de klacht inzichtelijk gemaakt. Dit nieuwe bewustzijn creëert ruimte voor veranderingen en herstel. De gezondheid verbetert en je komt weer in contact met jezelf als mens.
Voor wie is Cranio Sacraal Therapie geschikt?
Eigenlijk is Cranio Sacraal Therapie voor iedereen geschikt, omdat het een rustige helende therapie is die klachten kan verhelpen, maar ook kan voorkomen bijvoorbeeld voorafgaand aan een operatie of als extra ontspanning.
Ook kan het ingezet worden als ondersteuning van reguliere zorg, bij spanning, stress of burn-out, bij persoonlijke groei en ontwikkeling, tijdens de zwangerschap en daarna als moeder en kind een moeizame start hebben, als bij ziekte een diepgaand herstel nodig is, als trauma en letsel klachten blijven geven dit kan emotioneel of fysiek zijn, bij aanhoudende klachten na Long Covid en als aanraking niet meer vanzelfsprekend is.
Werkwijze behandeling
Tijdens een Cranio Sacraal Therapie sessie ligt u gekleed op de behandeltafel. De therapeut werkt door uw kleding heen en werkt met zeer zachte druk van de handen om zo energiecystes in uw lichaam te behandelen.
Door deze zachte druk komen blokkades en beperkingen binnen het craniale systeem weer in balans en hierdoor kunnen de klachten verdwijnen.
Wat is het Cranio Sacrale systeem?
Het craniosacrale systeem bestaat uit de schedelbeenderen, het gezicht en de mond die samen het cranium vormen. Dit systeem loopt via de wervelkolom naar het heiligbeen, onderaan de rug. Binnen dit systeem stroomt het hersenvocht. De wervelkolom wordt beschermd door een vliezensysteem met daar omheen de Dura Mater.
Somato Emotional Release
Somato emotional release is een Cranio Sacraal Theapie vorm waarbij achter een fysieke klacht een emotionele oorzaak ligt.
Een traumatische gebeurtenis, overlijden, scheiding, ongeluk of andere nare zaken kunnen vaak jaren in het onderbewuste of lichaam sluimeren.
Hierdoor kan een energiecyste (blokkade) ontstaan in het lichaam.
Cranio Sacraal Therapie kan als een Skill for Life worden ingezet
Doordat de therapeut inzicht geeft in deze blokkades en met de cliënt hieraan gaat werken, worden de blokkades uit het lichaam gehaald.
Met de inzichten die hierbij ontstaan kan de cliënt zelf verder aan de slag met zijn/haar gezondheid. De cliënt kan objectief kijken naar wat hij/zij met het leven doet en hoe zichzelf te veranderen en/of te verbeteren.
Grondlegger Cranio Sacraal Therapie
John E. Upledger is een Amerikaanse osteopatisch arts en chirurg en de grondlegger van de Cranio Sacraal Therapie. Tijdens een operatie begin jaren ’70 ontdekte hij bij toeval dat de hersenvliezen ritmisch bewegen binnen hun benige omgeving. Hij merkte op dat de hoeveelheid regelmatig toe en af neemt. Hierdoor ontstaan drukverschillen binnen het Cranio Sacraal systeem met een frequentie van zo’n 6-10 pulsen per minuut. Deze drukverschillen veroorzaken, de ritmische beweging van het ruggenmergvlies.
Het was voor hem een raadsel hoe deze drukverschillen opgevangen worden binnen de benige structuren van de schedel en de wervelkolom. Sinds mensenheugenis wordt aangenomen dat de schedel een hard bot is waarin (bij een volwassen mens) geen beweging mogelijk is
In zijn speurtocht naar aanknopingspunten voor dit raadsel, stuitte Upledger op onderzoeksgegevens van de Amerikaan William G. Sutherland, die rond 1900 veel klinisch onderzoek heeft gedaan naar de bewegingen van de schedelbeenderen. Sutherland ontdekte dat blokkeringen van bepaalde bewegingen in de schedelbeenderen – naast hoofdpijn en gedragsveranderingen – ook coördinatiemoeilijkheden en/of orgaanstoornissen tot gevolg kunnen hebben.
In 1975 vond Upledger, samen met een team wetenschappers, aan de Amerikaanse Michigan State University het bewijs. De hersen- en ruggemergvliezen, en daardoor ook de schedelbeenderen, bewegen ten opzichte van elkaar door de ritmische productie van hersenvocht. Hij ontdekte daarmee het craniosacrale ritme.